flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

застосування деяких витягів Кодексу адміністративного судочинства України щодо порядку оскарження рішень суду та направлення судами першої інстанції таких скарг до суду апеляційної інстанції

22 грудня 2017, 12:04

  З підстав набрання чинності 15.12.2017 року Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», за новим Кодексом адміністративного судочинства України змінено, зокрема  порядок  оскарження  та направлення судами першої інстанції таких скарг до апеляційної інстанції.

  З урахуванням чого, пропонуємо до уваги учасників процесу пам’ятку за Кодексом адміністративного судочинства України щодо застосування деяких витягів Кодексу щодо порядку оскарження рішень суду та направлення судами першої інстанції таких скарг до суду апеляційної інстанції:

 

Пам’ятка

застосування деяких витягів Кодексу адміністративного судочинства України щодо порядку оскарження рішень суду та направлення судами першої інстанції таких скарг до суду апеляційної інстанції

 

  Відповідно до п. 15.12 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03.10.2017 року суд першої інстанції відтепер наділений новим повноваженням щодо повернення апеляційних скарг на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду.

За ст. 294 Кодексу адміністративного судочинства України від 03.10.2017 року визначено вичерпний перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені окремо від рішення суду в апеляційному порядку:

-  забезпечення доказів, відмови в забезпеченні доказів, скасування ухвали про забезпечення доказів;

- забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, скасування забезпечення позову, відмови у забезпеченні позову, відмови у заміні заходу забезпечення позову або скасуванні забезпечення позову;

- повернення заяви позивачеві (заявникові);

- відмови у відкритті провадження у справі;

- відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності;

- передачі справи на розгляд іншого суду;

- відмови поновити або продовжити пропущений процесуальний строк;

- затвердження умов примирення сторін;

- призначення експертизи;

- визначення розміру судових витрат;

- зупинення провадження у справі;

- залишення позову (заяви) без розгляду;

- закриття провадження у справі;

- внесення або відмови у внесенні виправлень у рішення;

- відмови ухвалити додаткове рішення;

- відмови у відкритті провадження про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами;

- відмови у поновленні пропущеного строку для пред’явлення виконавчого документа до виконання;

- відстрочення і розстрочення, зміни або встановлення способу і порядку виконання судового рішення;

- заміни сторони у справі (процесуальне правонаступництво) або сторони виконавчого провадження;

- повороту виконання рішення суду або відмови у повороті виконання рішення;

- внесення чи відмови у внесенні виправлень до виконавчого документа, визнання чи відмови у визнанні виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;

- окрема ухвала;

- стягнення штрафу в порядку процесуального примусу;

- накладення штрафу та інших питань судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах, постановлених судом відповідно до ст. 382 цього Кодексу;

- відмови у відкритті провадження за заявою про відновлення втраченого судового провадження;

- відновлення або відмови у відновленні повністю або частково втраченого судового провадження.

 

  В разі подачі апеляційної скарги на ухвалу суду прийняту після 15.12.2017 року та не визначену ст. 294 Кодексу адміністративного судочинства України від 03.10.2017 року, суд першої інстанції повертає її без розгляду, про що постановляє ухвалу, яка не підлягає оскарженню.

 

  При подачі апеляційної скарги, яка не підлягає оскарженню окремо від постанови суду на ухвалу суду прийняту до 15.12.2017 року, така апеляційна скарга разом з відокремленими матеріалами відповідної справи підлягає направленню до суду апеляційної інстанції*.

 

  *При формуванні відокремлених матеріалів суд першої інстанції керується п. 6.4.6. Інструкції з діловодства в адміністративних судах України, затверджену наказом Державної судової адміністрації України від 17.12.2013 року № 174.

 

  До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи порядок подачі та направлення апеляційних скарг до суду апеляційної інстанції зберігається за вимогами Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.2005 року, що передбачено п. 15.15 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03.10.2017 року.

  Враховуючи наведений порядок, апеляційна скарга до адміністративного суду апеляційної інстанції подається через суд першої інстанції, яким ухвалено оскаржуване рішення. Суд першої інстанції через три дні після закінчення строку на подання апеляційної скарги надсилає її разом зі справою до адміністративного суду апеляційної інстанції*.

 

  *Особливості направлення до суду апеляційної інстанції та касаційної інстанції матеріалів судових справ виключено у разі оскарження ухвал суду визначаються вимогами п. 15.6 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03.10.2017 року.

 

  Апеляційні скарги на постанови суду прийняті до - та після 15.12.2017 року підлягають поданню та направленню до суду апеляційної інстанції за загальними правилами та разом з матеріалами відповідної справи.