flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам’ятка учасникам адміністративних справ щодо повідомлення/виклику в судові засідання за Кодексом від 03.10.2017 року

27 грудня 2017, 14:57

  З підстав набрання чинності 15.12.2017 року Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» змінено, зокрема вимоги щодо порядку виклику і повідомлення учасників справ за Кодексом адміністративного судочинства України.

 

  З урахуванням чого, пропонуємо до уваги учасників справ пам’ятку за Кодексом адміністративного судочинства України щодо порядку здійснення викликів та повідомлень.

 

Пам’ятка

щодо порядку здійснення викликів та повідомлень учасників справ про судові засідання за Кодексом адміністративного судочинства України від 03.10.2017 року

 

  ! Учасники справ повинні з’являтися в судове засідання за викликом суду, в разі визнання їх явки обов’язковою (пункт 3 частини 5 статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України).

 

  ! Якщо фізична особа, яка бере участь у справі, діє через представника і суд не вважає її особисту участь обов’язковою, повістки можуть направлятися судом лише представнику (частина 5 статті 124 Кодексу адміністративного судочинства України).

 

  Здійснення судових викликів та повідомлень покладено на секретаря судового засідання (пункт 1 частини 1 статті 63 Кодексу адміністративного судочинства України);

 

  Вимоги та порядок виклику та повідомлень регулюється Главою 7 Кодексу адміністративного судочинства України.

 

  1. Вимоги щодо порядку направлення повісток про виклик до суду (за приписами статті 124 Кодексу адміністративного судочинства України)

 

  Судові виклики та повідомлення здійснюються:

  • повістками про виклик (явка обов’язкова);
  • повістками-повідомленнями (явка не обов’язкова).

 

  Повістки про виклик надсилаються: учасникам справи, свідкам, експертам, спеціалістам та перекладачам (явка обов’язкова).

  Повістки-повідомлення надсилаються: учасникам справи з приводу вчинення процесуальних дій (явка не обов’язкова).

 

  Шляхи надсилання судових викликів та судових повідомлень учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів здійснюється:

  • за наявності в особи офіційної електронної адреси - на офіційну електронну адресу;
  • за відсутності в особи офіційної електронної адреси - рекомендованою кореспонденцією (листом, телеграмою), кур’єром із зворотною розпискою за адресами, вказаними цими особами, або текстом повістки телефоном, факсом, телефонограмою (! за наявності письмової заяви).

 

  Шляхи надсилання судових викликів та судових повідомлень (в разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх поштової адреси):

  • юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
  • фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

 

  ! У разі відсутності учасників справи за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручено їм належним чином.

 

  1. Зміст повістки про виклик та повістки - повідомлення (за приписами статті 125 Кодексу адміністративного судочинства України)

Повістка про виклик містить:

  • найменування та адреса адміністративного суду;
  • ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) фізичної особи, яку викликають до суду, або найменування органу, підприємства, установи, організації, представник яких викликається;
  • дата, час і місце судового засідання (підготовчого судового засідання);
  • назва і номер адміністративної справи;
  • в якому процесуальному статусі викликається ця особа (як позивач, відповідач, свідок тощо);
  • у разі необхідності - пропозиція учаснику справи подати всі раніше не подані докази;
  • обов’язок адресата повідомити про наявність поважних причин неможливості прибути до суду;
  • роз’яснення наслідків неприбуття до суду;
  • обов’язок особи, яка одержала повістку у зв’язку з відсутністю адресата, за першої можливості вручити її адресату;
  • в разі надсилання разом з копіями документів вказується їх перелік і роз’яснюється право подати заперечення та докази на їх підтвердження.

Повістка-повідомлення містить:

  • найменування та адреса адміністративного суду;
  • ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) особи або найменування органу, підприємства, установи, організації, яким адресується повістка;
  • дата, час і місце судового засідання або проведення окремої процесуальної дії;
  • назва і номер адміністративної справи;
  • в якому процесуальному статусі має право брати участь ця особа (як позивач, відповідач, свідок тощо) в судовому процесі;
  • обов’язок особи, яка одержала повістку у зв’язку з відсутністю адресата, негайно повідомити про неї адресата;
  • в разі надсилання разом з копіями документів вказується їх перелік і роз’яснюється право подати заперечення та докази на їх підтвердження.

 

  1. Методи, строки вручення повістки про виклик, повістки – повідомлення та належність повідомлення, за відсутності офіційної електронної адреси (за приписами статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України )

 

  За відсутності офіційної електронної адреси у адресата повістки вручаються:

  • під розписку в суді;
  • шляхом передачі судом учаснику справи для вручення іншій особі, яка викликається до суду, відповідної повістки (за згодою учасника справи на таку передачу для вручення).

 

  Зобов’язання особи, яка вручає повістку:

- вручити повістку не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання/ у разі розгляду окремої категорії справ, де строк такого розгляду менше десяти днів вручити у строк, достатній для прибуття особи до суду для участі в судовому засіданні.;

- за обставин тимчасової відсутності адресата відмітити у повістці відомості про те, куди вибув адресат та коли передбачається його повернення за наявності таких даних;

-  повернути до адміністративного суду розписку адресата про одержання повістки, яка приєднується до справи;

 

  Належність повідомлення особи:

  • вважається, що повістку вручено також у разі одержання її під розписку будь-яким повнолітнім членом сім’ї адресата, який проживає разом з ним;

!Особа, яка одержала повістку, зобов’язана негайно повідомити про неї адресата

  • вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи;
  • вважається, що повістку вручено посадовій чи службовій особі, яка є учасником судового процесу, якщо її доставлено за адресою місця служби цієї особи;
  • вручення повістки представнику учасника справи вважається також врученням повістки і цій особі.

 

  * Якщо учасник справи перебуває під вартою або відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк, тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, обмеження волі, арешту, повістка та інші судові документи вручаються їй під розписку адміністрацією місця утримання особи, яка негайно надсилає розписку цієї особи до суду.

 

  * Особам, які проживають за межами України, повістки вручаються в порядку, встановленому міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, у разі відсутності таких - у порядку, встановленому статтями 85, 86 Кодексу адміністративного судочинства України.

 

 

  1. Направлення повістки про виклик, повістки – повідомлення електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою (за приписами статті 129 Кодексу адміністративного судочинства України)

 

  ! За наявності у суду письмової заяви.

 

  За відсутності в особи офіційної електронної адреси текст повістки надсилається електронною поштою, факсимільним повідомленням, телефонограмою, текстовим повідомленням з використанням мобільного зв’язку на відповідну адресу електронної пошти, номер факсу, телефаксу, телефону;

 

  Учасник судового процесу повинен за допомогою електронної пошти (факсу, телефону) негайно підтвердити суду про отримання тексту повістки, після чого останній вважається належним повідомлений про дату, час і місце судового розгляду.

 

  В разі ненадходження до суду такого підтвердження протягом дня, наступного за днем надсилання тексту повістки секретар судового засідання складає про це довідку, що приєднується до справи і підтверджує належне повідомлення учасника судового процесу про дату, час і місце судового розгляду. В такому випадку повістка вважається врученою з моменту складання секретарем судового засідання відповідної довідки.

 

  * Вказані положення не застосовуються в разі направлення судом повістки з використанням засобів мобільного зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, повістка вважається врученою з моменту її доставки учаснику судового процесу.

 

  1. Здійснення судом виклику відповідача, третіх осіб, свідків повісткою про виклик, повісткою – повідомленням місце проживання (перебування) яких невідоме (за приписами статті 130 Кодексу адміністративного судочинства України )

 

  Відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України (через веб-сайт відповідного суду), яке розміщується на сайті  не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання.

 

  Порядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади України (через веб-сайт відповідного суду) визначається Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, з урахуванням статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України.

 

 

  1. Час вручення повістки про виклик, повістки – повідомленням (за приписами статті 127 Кодексу адміністративного судочинства України )

 

  Часом вручення повістки вважається:

  • день вручення судової повістки під розписку;
  • день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки на офіційну електронну адресу особи;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

 

  * Якщо повістку надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, повістка вважається врученою у робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про її доставлення.

 

  1. Обов’язок учасників процесу щодо повідомлення про зміну адреси проживання (перебування), електронної адреси, номера факсу, телефону та причини неприбуття в судове засідання (за приписами статті 131 Кодексу адміністративного судочинства України)

 

  ! Учасники судового процесу зобов’язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби, адреси електронної пошти, номера факсу, телефаксу, телефону.

 

  У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв’язку в порядку, визначеному статтею 129 (див. розділ 4 Пам’ятки), за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

 

  ! Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов’язані завчасно повідомити про це суд.

 

  1. Наслідки відмови від одержання повістки (за приписами статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України)

  ! У разі відмови адресата від одержання повістки особа, яка її доставляє, робить відповідну відмітку на повістці, засвідчує її власним підписом і негайно повертає до адміністративного суду. Особа, яка відмовилася одержати повістку, вважається такою, що її повідомлено про дату, час і місце судового засідання.