flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матеріали щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб

26 вересня 2022, 15:16

На Платформі центрів «Дія» оприлюднено Методичні матеріали щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення, що постраждало внаслідок збройної агресії РФ проти України.

       За даними Міжнародної організації з міграції, станом на 1 вересня 6,9 млн. осіб стали внутрішньо переміщеними. Всі ці особи мають знати: які права вони мають, порядок їх реалізації; вид та обсяги допомоги, що вони можуть отримати від держави; механізм та процедуру отримання офіційних документів, що засвідчують факт внутрішнього переміщення та інші юридичні факти тощо.

       У матеріалі зібрана законодавча база, вказані права, які мають українці, котрі вимушені були переміститися, а також покрокові інструкції, як отримати допомогу для ВПО, дітей, осіб з інвалідністю.

       З матеріалів можна дізнатися:

            - хто може отримати статус внутрішньо переміщеної особи та як його отримати;

            - на яку допомогу від держави внутрішньо переміщені особи можуть очікувати та процедура її отримання;

            - порядок реалізації внутрішньо переміщеними особами своїх трудових, соціально-економічних прав, у тому числі права на працю, права на доступ до медицини;

            - на яку допомогу від держави під час воєнного стану можуть розраховувати особи, які не є внутрішньо переміщеними особами;

            - як захистити та відновити своє право на власність, що було пошкоджено/знищено внаслідок військових дій;

            - як здійснити реєстрацію актів цивільного стану та встановити факти, що мають юридичне значення, якщо вони мали місце на тимчасово окупованій території.

       Матеріали розроблено БО «БФ "Стабілізейшен Суппорт Сервісез"» за участі Мінцифри й Мінреінтеграції в межах програми «Єднання заради дії», яка впроваджується IREX і підтримується Державним департаментом США.

       Детальніше з матеріалами можна ознайомитися, натиснувши на посилання - Методичні матеріали щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення, що постраждало від збройної агресії