flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на електронні месенджери!

13 лютого 2023, 11:11

Вишгородський районний суд Київської області інформує, що Наказом Державної судової адміністрації України від 23 січня 2023 року № 28 було затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

Зазначеним Порядком передбачено, що надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SMS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду. При цьому надсилання судового виклику за допомогою месенджера здійснюється першочергово. У разі неможливості направлення судового виклику за допомогою месенджера судовий виклик направляється у формі SMS-повідомлення.

Направлення судових викликів в електронній формі учаснику судового процесу здійснюється виключно за наявності відповідної заяви встановленої форми і змісту та технічної можливості.

Форма заяви надається учаснику судового процесу або безпосередньо у суді, або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду. Така заява має бути підписана власноручно або за допомогою кваліфікованого електронного підпису учасника судового процесу та подана до суду. Зразок заяви можна отримати на офіційному веб-сайті Вишгородського районного суду Київської області (Розділ "Громадянам" - "Зразки заяв" - "Заява на отримання електронних судових повісток") або за посиланням - Заява на отримання електронної повістки

Перелік месенджерів, що допускають технічну можливість направлення судових викликів в електронній формі, оприлюднюється на офіційному веб-сайті суду та на офіційному веб-порталі судової влади України. 

Першим месенджером, за допомогою якого судові виклики будуть надсилатися в електронній формі, має стати програмний додаток Viber. Впровадження сервісу планується з 10 лютого 2023 року, про що буде повідомлено додатково.