flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вишгородський районний суд Київської області підтримує ініціативу Проєкту "Зручний суд"!

17 травня 2023, 13:31

Інформаційна доступність порядку організації та функціонування судової гілки влади є одним із елементів принципу гласності, що передбачений положеннями ст. 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та основі якого побудована національна система судоустрою. Забезпечення інформаційної відкритості судової гілки влади є одним із пріоритетних напрямків діяльності суду, який, будучи представником цієї гілки державної влади, зобов'язаний бути максимально відкритим до громадськості та суспільства.

В межах цього напрямку громадською організацією "Центр демократії та верховенства права" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID було запроваджено Проєкт "Зручний суд". Проєкт "Зручний суд" спрямований на підвищення інформаційної доступності судів України. В рамках проєкту було розроблено низку інформаційних матеріалів щодо організації роботи суду, наявні судові послуги та інші важливі питання, пов'язані зі здійсненням правосуддя. Рішенням Ради суддів України № 72 від 26.10.2018 року вказаний проєкт був затверджений до запровадження в межах національної системи судоустрою, а вже пізніше було рекомендовано використовувати розроблені макети інформаційних матеріалів для друку та розміщення на інформаційних стендах у приміщеннях судів і веб-сайтах судів.

Інформаційна доступність, відкритість та гласність є основоположними принципами для діяльності Вишгородського районного суду Київської області. З огляду на це та враховуючи неймовірну важливість цих принципів для побудови справедливого, доступного та демократичного судочинства, у приміщенні Вишгородського районного суду Київської області було розміщено для ознайомлення інформаційні плакати, буклети та інші матеріали, що були розроблені та рекомендовані до оприлюднення в межах проєкту "Зручний суд".

У ході ознайомлення з розміщеними інформаційними матеріалами відвідувачі суду можуть отримати інформацію щодо: осіб, які звільнені від сплати судового збору; підставв та порядку розстрочення, відстрочення сплати судового збору; порядку підготовки та подання позовної заяви, а також усунення недоліків позовної заяви; як визначити суд, до якого звертатися з позовною заявою; як підготувати апеляційну скаргу на судове рішення; як вирішити спір за допомогою медіації; як скористатися безоплатною правовою допомогою тощо.

    

Для забезпечення доступності вказаних інформаційних матеріалів буклети та плакати були продубльовані в цифровому формі на сайті Вишгородського районного суду Київської області у розділі "Громадянам" - "Пам'ятки". Ознайомитися з ними можна також за гіперпосиланням - Пам'ятки для ознайомлення

 

Детальніше про Проєкт "Зручний суд"