flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нагадування для журналістів та представників ЗМІ про правила пропуску та перебування в суді – інцендент, як приклад

24 вересня 2020, 17:51

В зв’язку з інцендентом, що мав місце сьогодні у Вишгородському районному суді Київської області щодо відмови журналістами пред'явити документ, що посвідчує особу для пропуску в приміщення суду повідомляємо наступне.

Частина 1 статті 25 Закону України «Про інформацію» гарантує журналістам право під час виконання професійних обов’язків здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом. Це право також гарантовано журналістам пунктом 3 частини 2 статті 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», статтею 21 Закону України «Про інформаційні агентства».

Прес-центр Вишгородського районного суду Київської області не здійснює акредитацію журналістів та представників ЗМІ на виконання вимог Закону, однак просимо Вас дотримуватись правил пропуску до приміщення суду, перебування в приміщенні та судових засіданнях.

Так, на виконання пункту 2.10 Наказу Державної судової адміністрації України “Про затвердження Примірних правил пропуску осіб до будинків (приміщень) судів, органів та установ системи правосуддя та на їх територію транспортних засобів” від 30.01.2020 року  № 43/61 журналісти, працівники засобів масової інформації пропускаються до суду за пред'явленням документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації. Застосування ними під час судового засідання аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, встановленому відповідним процесуальним законодавством.

Ми з великою повагою ставимося до роботи журналістів та  представників ЗМІ, однак нагадуємо, що належна поведінка та повага до учасників судового провадження та суду є невід’ємною складовою правової культури. Дуже сподіваємося на Ваше розуміння та подальшу плідну співпрацю для ефективного виконання завдань покладених на нас Державою.

Інформує прес-служба суду