flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реагування суду на дезінформування громадськості та спроби дискредитувати суд депутатами Славутицької міської ради в рамках кримінального провадження № 377/518/19

25 травня 2021, 17:35

  В провадженні Вишгородського районного суду Київської області перебуває кримінальне провадження № 377/518/19 відносно обвинувачених Особи 1, Особи 2 та Особи 3 за вчинення кримінального правопорушення передбаченого пунктом 12 частини 2 статті  115 КК України (умисне вбивство за попередньою змовою групою осіб).

  19.05.2021 року прокурором Вишгородської окружної прокуратури Київської області під час судового засідання було заявлено клопотання про продовження строку запобіжного заходу відносно обвинуваченого Особи 1 у вигляді тримання під вартою, однак у зв’язку з не доведенням стороною обвинувачення збереження ризиків передбачених ст. 177 КПК України суд відмовив в його задоволені, змінивши запобіжний захід з тримання під вартою на більш м’який – цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронного засобу контролю та  покладанням на обвинуваченого обов’язків передбачених ст. 194 КПК України.

  * Інформуємо, що обов’язок доведеності та обґрунтованості заявленого клопотання покладається за діючими нормами кримінального процесуального законодавства на прокурора.

  25.05.2021 року на офіційному сайті Славутицької міської ради в розділі «Новини» з’явилась публікація з заголовком «Одноголосно, 25 депутатів Славутицької міської ради проголосували за рішення про хід розгляду резонансних кримінальних справ», з інформуванням «…що прокуратурою вже подана  апеляційна скарга  щодо ухвали Вишгородського суду від 19 травня 2021 року,  щодо зміни запобіжного заходу Стаханову Є.М. обвинуваченому по ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство), з тримання під вартою, на домашній арешт за місцем проживання у Славутичі…». Додатково публікація містила інформацію про результати позачергової сесії Славутицької міської ради «…Депутати вирішили звернутися до  Генерального прокурора України Ірини Венедіктової  про забезпечення належного рівня представництва органів прокуратури у кримінальних провадженнях.» та  «…звернення до народного депутата України Ольги Василевської-Смаглюк з проханням взяти під особистий контроль хід розгляду порушених кримінальних проваджень, в межах наявних повноважень, з метою їх законного, об’єктивного та неупередженого розгляду та ініціювати обговорення прискорення проведення судової реформи у профільних комітетах Верховної Ради України.».

  Згідно показників облікової статистичної картки  № 377/518/19 автоматизованої системи документообігу суду інформація про подачу жодним учасником провадження апеляційної скарги на ухвалу про зміну запобіжного заходу обвинуваченому Особі 1 від 19.05.2021 року відсутня, що свідчить про недостовірність інформації висвітленої на сайті Славутицької міської ради в розділі «Новини»  від 25.05.2021 року.

  Крім того, публікація містила посилання на трансляцію «Позачергова 5 сесія Славутицької міської ради VIII скликання» на YouTube каналі «slavutich mvk», де міським головою Фомічевим Ю.К. використовувались, зокрема вислови «…маємо, таке не зрозуміле для всіх людей рішення суду…», «…вважаємо таке рішення суду упередженим і таким, що паплюжить норму і мораль права…»

  Вважаємо, що така публікація дезінформує громадськість та має на меті дискредитування суду, в зв’язку з чим колегія суддів в рамках кримінального провадження № 377/518/19 звернулась до Вищої ради правосуддя з проханням вжити передбачені чинним законодавством України заходи щодо усунення та запобігання втручання у здійснення правосуддя зі сторони депутатів Славутицької міської ради VIII скликання, та Генерального прокурора з проханням окрім вжиття заходів щодо усунення та запобігання втручання у здійснення правосуддя надати належну оцінку діям депутатів Славутицької міської ради VIII скликання з приводу наявності в них ознак складу кримінального правопорушення передбаченого статтею  376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

  * Повага до принципу презумпції невинуватості є невід’ємною частиною права на справедливий суд.

 

  Інформує пресслужба суду