flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошення для учасників справ щодо застосування QR-кодів на право цифрового підпису/печатки при зверненні до суду

19 листопада 2020, 10:32

  До Вишгородського районного суду Київської області почали надходити документи з накладеним електронним підписом або електронною печаткою установи з застосуванням QR-коду електронного ключа, яким підписано документ. Достовірність підписання такого документу електронним ключем не можливо перевірити в зв’язку з відсутністю законодавчого та програмного  врегулювання.

  Приклади відсутності механізмів на перевірку достовірності підписання документів електронним цифровим підписом проявляються у надходженні запитів на поштову та електронну адресу суду без файлу з ключем користувача.

  При надходженні електронних документів через підсистему «Електронний суд» ЄСІТС питання достовірності підписання документів електронним цифровим підписом чи печаткою не виникає так, як процес перевірки являється автоматизованим та проходить через саму систему документообігу, з урахувань попередньої реєстрації, входу та направлення документів до електронного кабінету підсистеми виключно шляхом застосування електронного ключа.

  З урахуванням наявних прикладів відсутності належного підписання/проставляння печатки на заявах за наявнсоті виключно QR-коду з посиланням на існування права в особи/установи на електронний підпис/печатку  просимо учасників справ при зверненні до суду враховувати відсутність в законодавстві Україні норм генерації та механізму гарантованої перевірки чинності електронного підпису /електронної печатки з використанням QR-коду.

  Додатково інформуємо, що згенерований на документах QR-код може містити лише довідкову інформацію про такий документ чи іншу контактну інформацію про установу чи службових осіб, які підписали чи підготували відповідний документ, а також інші сформовані адресантом дані в його автоматизованій системі діловодства. Відповідні дані можливо зчитати за допомогою рідерів QR-коду чи звичайного смартфону, який підтримує функцію сканування унікального QR-коду.

 

  Інформує прес-служба суду