flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З Днем захисту дітей!

01 червня 2023, 18:45

1 червня кожного року традиційно відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це свято було засновано у листопаді 1949 року, що свідчить про те, що вже тоді всі розуміли необхідність та обов’язковість забезпечення прав, свобод та законних інтересів дітей.

День захисту дітей -  результат усвідомлення суспільством та державою того, що діти - окремі особистості з власними проблемами, потребами та інтересами. Це також нагадування всім оточуючим про те, що діти по-своєму бачать та розуміють цей світ, роблять власні висновки, мають власні бажання, які мають не менш, а іноді і більш важливе значення за бажання та проблеми дорослих. Усе це у своїй сукупності говорить про те, що діти потребують уваги до себе, хочуть бути почутими.

Згуртованість всього світу, а разом з ним і нашої держави навколо ідеї прав дітей – це не стільки про напрямок нашого розвитку, скільки про важливість дітей для нас та нашого світлого майбутнього. Це усвідомлення того, що кожна дитина може стати одним з тих, хто збудує нову «Мрію», відбудує всі мости та міста, займе посаду прокурора, поліцейського, судді чи іншого посадовця, намалює найгарнішу у світі картину, виграє Євробачення чи чемпіонат світу по футболу. Це усвідомлення того, що кожен з вас може зробити внесок у розбудову незалежної та вільної України.

Разом з тим розбудова незалежної, вільної та сильної України залежить не тільки від можливості кожного користуватися своїми правами, але і необхідності виконання кожним покладених на нього обов’язків. У зв’язку з цим День захисту дітей це можливість нагадати дітям, що як кожному їх праву відповідає чийсь обов’язок, так і кожному праву іншої людини відповідає їх обов’язок. На дітей покладається велика кількість обов’язків, починаючи з дотримання порядку та чистоти на вулиці міста та закінчуючи необхідністю поваги до життя та здоров’я інших людей, але що ще важливо – це те, що на них, як на майбутнє України, покладається і наша надія, що вони будуть зразком правильного та мирного співжиття, поваги, ввічливості, чесності та справедливості, не будуть допускати поведінку, що призведе до зустрічі з органами поліції, прокуратури та суду.

З цієї нагоди Вишгородським районним судом Київської області спільно зі Службою у справах дітей та сім’ї Вишгородської міської ради, Вишгородською окружною прокуратурою, Вишгородським районним управлінням поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, Східноукраїнським національним університетом ім. Володимира Даля було організовано інформаційно-розважальний захід для дітей.

Мета даного заходу – показати дітям їх важливість та цінність для нашого суспільства, почути їх проблеми та допомогти в їх розв’язанні, а також підвищити рівень їх юридичної обізнаності в аспекті знання їх прав та обов’язків.

Для реалізації цієї мети представник Служби у справах дітей та сім’ї Вишгородської міської ради – начальник служби Алахвердієва Маргарита Олегівна відкрила вказаний захід вступним словом та привітанням, нагадавши про функції та завдання служби, а також окресливши загальні права та обов’язки дітей.

  

Слово Служби у справах дітей та сім’ї Вишгородської міської ради було підтримано представником Вишгородського районного суду Київської області – тимчасово виконуючим обов’язки голови суду Котляровою Іриною Юріївною, яка привітала дітей зі святом, відзначила їх виняткову важливість та значимість для майбутнього нашої держави.

 

З метою підвищення юридичної обізнаності щодо судової системи дітям було представлено короткий відеоролик про структуру та організацію національної судової системи. З вказаного відеоролику діти мали можливість дізнатися про те, що таке суд; скільки інстанцій налічує національна судова система; які функції виконує суд; хто є учасниками судових справ та які правила поведінки в залі судових засідань.

  

На кінець, представник Вишгородського районного суду Київської області Котлярова Ірина Юріївна нагадала дітям, що разом з правами вони мають обов’язки, за невиконання чи порушення яких настає юридична відповідальність.

Тематику юридичної відповідальності дітей було розкрито представником Вишгородської окружної прокуратури – прокурором Чаюн Анною Ігорівною, яка розповіла про статус, роль та функції органів прокуратури, про запровадження посади ювенального прокурора та його завдання, кримінальну відповідальність неповнолітніх, окреслила загальний порядок реагування на кримінальні правопорушенні, які були вчинені неповнолітніми або постраждалими від яких є діти, а також розповіла про особистий шлях та досвід зайняття посади прокурора.

  

У свою чергу порядок реагування на правопорушення, які вчиняються неповнолітніми або від яких постраждалими є діти, розповіла представник Вишгородського РУП ГУНП в Київській області старший інспектор СЮП капітан поліції Слободян Кароліна Юріївна, яка також є шкільним інспектором та ювенальним поліцейським. Під час привітання Слободян Кароліна Юріївна ознайомила дітей з тим, чим займається ювенальна поліція, розповіла про результати їх діяльності, а також про їх відкритість та можливість звернення до них у разі необхідності отримання допомоги. Також за допомогою презентації кольорових зображень дітям було роз’яснено їх права та обов’язки.

  

Після вступних слів та святкових привітань представниками Вишгородського районного суду Київської області – помічником голови суду Бурлаковим Богданом Миколайовичем спільно з заступником керівника апарату Фріндт Аліною Миколаївною було проведено вікторину серед дітей, під час якої вони показали свою обдарованість, кмітливість, впевненість у собі, а також свої ґрунтовні знання в історії, культурі та правознавстві нашої держави. Тим самим діти показали, що вони є гарантією світлого майбутнього України. За результатами вікторини найактивнішим дітям було надано смаколики в знак винагороди.

Проведення вікторини було завершено спільним привітанням дітей з їх святом та врученням їм всім подарунків.

  

                                                        

На завершення заходу представники Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля – заступник декана юридичного факультету Котова Любов Вячеславна, доцент кафедри політології та міжнародних відносин Карчевська Олена Василівна, студентка 1 курсу магістратури Гуркіна Валерія, студентка 4 курсу Климаш Дар’я, студентка 3 курсу Гарькава Анна провели завершальний розважально-інформативний захід серед дітей. Під час заходу діти поділилися своїми мріями, розподілилися на групи, в яких завдяки командній роботі дали правильні відповіді на юридичні кейси, присвячені правам та обов’язкам дітей. За результатами проведення заходу дітям також було вручено подарунки та солодощі.

  

                                                         

Після завершення всіх заходів діти мали можливість ознайомитися з приміщенням суду, прокуратури та поліції шляхом проведення відповідних екскурсій, поспілкуватися з суддями, прокурорами, поліцейськими та представниками вищого навчального закладу.