flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проголошено вирок по кримінальній справі за обвинуваченням у колабораційній діяльності

04 березня 2024, 16:51

04 березня 2024 року Вишгородським районним судом Київської області розглянуто обвинувальний акт по кримінальному провадженню за обвинуваченням особи М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, тобто в колабораційній діяльності, яка полягає у добровільному занятті громадянином України посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованих територіях за таких обставин.

За даними досудового розслідування обвинувачений М. у період часу з 15.03.2022 року по 30.03.2022 року фактично знаходячись в смт. Д., розуміючи, що внаслідок збройної агресії російської федерації територія вказаного населеного пункту окупована армією російської федерації, діючи умисно, добровільно надав представникам окупаційної армії російської федерації згоду на його фактичне призначення на посади заступника голови селищної ради та директора комунального підприємства, тобто добровільно зайняв посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій армією російської федерації території смт. Д.

З моменту призначення на вказані посади обвинувачений М. здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.

За результатами повного та всебічного судового розгляду, дослідження матеріалів кримінального провадження, допиту свідків судом визнано обвинуваченого М. винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на 7 (сім) років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, у державних та комунальних підприємствах, установах, а також організаціях, що надають публічні послуги, на строк 10 (десять) років та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

До моменту набрання вироком законної сили обвинуваченого М. залишено під вартою.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений у встановленому процесуальним законодавством порядку.