flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз причин смертності за посмертними судово-медичними експертизами та розгляд таких клопотань слідчими суддями

11 вересня 2018, 14:58

  З 15 березня 2018 року судово-медичні експертизи трупів у кримінальних провадженнях  почали проводитись виключно за ухвалами слідчих суддів (раніше слідчий чи прокурор призначали експертизу своєю постановою).

  Орган досудового розслідування в обов’язковому порядку направляє на розгляд суду клопотання про проведення експертизи по матеріалам кримінальних проваджень, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених, зокрема розділом ІІ (злочини проти життя та здоров’я особи) Кримінального процесуального кодексу України.

  При цьому попередньо повинні бути встановленні наступні ознаки смерті людини:

  • ознаки насильницької смерті або підозра на таку смерть;
  • смерть настала раптово або при нез’ясованих обставинах;
  • смерть настала поза місцем проживання;
  • особа не встановлена.

  Так, за ІІ квартал 2018 року до Вишгородського районного суду Київської області надійшло 53 клопотання про призначення судово-медичної експертизи трупа.

  З аналізу поданих клопотань вбачається, що в більшості випадків смерть людей наставала раптово, померлі виявлялись у власних оселях без ознак насильницької смерті.

  Всі клопотання підлягали задоволенню слідчими суддями, з підстав доведеності істотного значення таких клопотань та необхідності спеціальних знань для ефективного розгляду кримінального провадження органом досудового розслідування.

  Крім того, наголошуємо, що навіть за наявних обставин зменшення штату суддів суду та великого навантаження на кожного працюючого слідчого суддю -  розгляд таких клопотань здійснювався у строки визначені частиною 3 статті 244 (не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду) Кримінального процесуального кодексу України.

  В той же час встановлено, що найчастішими  причинами смерті людей ставала гіпертонія, проблеми з серцем, онкологічні захворювання, самогубства та ознаки насильницької смерті, за якими смерть наставала від завдання побоїв чи ножових поранень одним із членів подружжя/співмешканцем.

 

  Інформує прес-служба суду