flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення деяких правил адресування суду електронних запитів «звернення громадян» та «отримання публічної інформації» за єдиними формами

14 вересня 2018, 10:46

  На головних сторінках сайтів судів, в тому числі Вишгородський районний суд Київської області розміщено «Електронна форма звернення громадян» та «Запит на отримання публічної інформації».

  На разі все частіше прослідковується проблематика невідповідності запитуваної інформації заявників вимогам відповідних електронних форм та Законам України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації».

  Так, за в період з січня по серпень 2018 року до суду було подано низку запитів та заяв, які не відповідали вказаним електронним формам звернень, зокрема про:

  • надання правової допомоги у вирішенні питань встановлення опіки та піклування;
  • адвокатських запитах про надання методичних рекомендацій;
  • клопотаннях про пришвидшення розгляду справ;
  • скаргах на дії/бездіяльність слідчих;
  • про притягнення до кримінальної відповідальності та заборони про наближення до осіб;
  • заявах про зняття арешту з майна;
  • наданні інформації про час та дату розгляду справ;
  • надання інформації про обчислення строків апеляційного оскарження;
  • поданнях про повернення надміру сплаченого судового збору;
  • надання роз’яснень щодо порядку звернення до суду з позовами, зокрема про розірвання шлюбу, стягнення аліментів;
  • надання інформації по реквізитам сплати штрафів;
  • надання копій ухвал;
  • надання копій вироків;
  • надання копій рішень;
  • надання копій постанов;
  • надання інформації про видачу судових наказів.

  Враховуючи вказані обставини роз’яснюємо наступні вимоги.

   «Електронна форма звернення громадян» підлягає викладенню та розгляду у відповідність до вимог Закону України «Про звернення громадян» та може містити виключно пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

 

  Пропозиція (зауваження) - звернення громадян, де висловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

  Заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності. Клопотання - письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо.

  Скарга - звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб.

  «Запит на отримання публічної інформації» підлягає  викладенню та розгляду у відповідність до Закону України «Про доступ до публічної інформації» та може містити виключно прохання до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

  Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

  Беручи до уваги викладене інформуємо, якщо Ваша заява чи звернення не відповідає вказаним вимогам до заповнення «Електронна форма звернення громадян» та «Запит на отримання публічної інформації» просимо звертатись з відповідною заявою чи зверненням за вільним зразком з направленням на е-mail: inbox@vsh.ko.court.gov.ua або на поштову адресу суду: 07300, м. Вишгород, вул. Кургузова, 7 .

  Додатково інформуємо, що такі заяви підлягатимуть розгляду судом в порядку процесуального законодавства.

 

  Інформує прес-служба суду