flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оновлено порядок організації виконання судових рішень іноземних судів

01 листопада 2021, 15:13

  Місцеві суди України, в тому числі Вишгородський районний суд Київської області розглядає доручення про визнання та примусове виконання на території України рішень іноземних  судів, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності за правилами, зокрема частини  1 статті 462 Цивільного процесуального кодексу України.

  Показник надходження таких доручень на розгляд Вишгородському районному суду незначний, до прикладу показник надходження у 2020 році склав 0,09 %.

  25.10.2021 року спільним наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України затверджено зміни до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень за № 3784/5/358.

  Відтак, опрацювання Міністерством юстиції України доручення та направлення його до центрального органу з питань надання міжнародної правової допомоги у цивільних справах запитуваної держави згідно з міжнародним договором України здійснюватиметься протягом тринадцяти календарних днів.

  У повістці-повідомленні судом відтепер буде зазначатись інформація про наслідки відмови від отримання документів та неявки до суду для отримання документів згідно із частиною 5 і 6 статті 501 Цивільного процесуального кодексу України.

  За наявності підтвердження місця реєстрації особи, якій адресовано судову повістку – повідомлення така повістка-повідомлення зможе вручатись будь-кому з повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з нею під розписку, або надсилатись за встановленим місцем роботи, зазначеному в доручені.

  В разі неявки особи до суду, з урахуванням обставин не встановлення її місця реєстрації або фактичного місця перебування, суд викликатиме таку особу через оголошення на офіційному сайті судової влади України.

  Юридичній особі передбачається направлення судової повістки - повідомлення за її місцезнаходженям або за місцезнаходженням її представництва, філії.

  Продовжено строки виконання доручення з вжиттям всіх заходів щодо його виконання, або виявлення недоліків при його виконанні до тридцяти днів, крім того продовжено строки надсилання сторонам ухвали суду за результатами розгляду іноземного клопотання до тринадцяти днів.

  За відсутністю інформації про ідентифікаційний номер платника податків суд зможе запитувати таку інформацію в органах Державної фіскальної служби України.

  Ознайомитись зі змінами можна за ПОСИЛАННЯМ.

 

  Інформує пресслужба суду