flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відшкодування шкоди, завданої внаслідок війни

06 вересня 2022, 14:24

       Повномасштабне вторгнення Російської Федерації створило для національної та міжнародної системи захисту прав людини нові виклики, пов’язані з необхідністю оперативного та ефективного реагування на всі факти порушення прав людини. Одним з таких порушень стало порушення права власності, оскільки велика кількість людей внаслідок війни фактично опинилася в ситуації протиправного та примусового позбавлення права власності, у тому числі шляхом його знищення.

      У відповідності до ст. 1 Протоколу 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Україна взяла на себе низку позитивних та негативних зобов’язань, які передбачають, зокрема, обов’язок гарантувати кожній особі, яка перебуває під її юрисдикцією, право мирно володіти своїм майном.

       У свою чергу національне законодавство у ч. 1, 2 ст. 321 Цивільного кодексу України передбачає, що право власності є непорушним, а позбавлення і обмеження права власності може відбуватися виключно з підстав та у порядку, що передбачені чинним законодавством.

      Позбавлення, обмеження права власності в умовах міжнародного збройного конфлікту, у тому числі шляхом знищення власності людини, викликає низку важливих правових питань – який саме суб’єкт є відповідальним за відповідні порушення; який національний механізм захисту та відновлення права власності; які перспективи звернення до національної системи захисту прав людини, зокрема, національних судових органів; яка національна судова практика з відповідних питань; чи є перспективи звернення до міжнародної системи захисту прав людини з метою відновлення порушеного права власності та який порядок такого звернення тощо.

      Відповіді на ці та інші пов’язані питання надані в Огляді національних та міжнародних механізмів захисту права власності, порушеного через агресію Російської Федерації, підготовленому Проектом ЄС «Право-Justice». У зазначеному Огляді проаналізовано національні та міжнародні механізму захисту права власності, порядок та перспективність їхнього застосування, а також надано висновки щодо потенційних шляхів вдосконалення національної та міжнародної практики захисту права власності.

      Огляд підготовлений з урахуванням останніх новел національної судової практики, зокрема, висновків КЦС ВС у постановах від 14.04.2022 року справа № 308/9708/19 (посилання на судове рішення), від 18.05.2022 року справа № 760/17232/20-ц (посилання на судове рішення), від 18.05.2022 року справа № 428/11673/19 (посилання на судове рішення), в яких ВС зазначив про неможливість Російської Федерації посилатися на свій судовий імунітет, заперечуючи тим самим юрисдикцію судів України.

      Пропонуємо ознайомитися з вищезазначеним документом за допомогою посиланняОгляд національних та міжнародних механізмів захисту права власності, порушеного через агресію Російської Федерації

       Протягом останніх років національна судова система активно працює над правовими питаннями, пов'язаними із забезпеченням ефективного захисту прав і свобод осіб, які постраждали внаслідок агресії Російської Федерації. Це відбувається не тільки завдяки розвитку національної судової практики з відповідних питань та її наближення до міжнародних стандартів захисту прав людини, але і шляхом проведення конференцій, нарад та інших організаційно-правових заходів з відповідних питань. Зокрема, нещодавно Верховним Судом було проведено конференцію "Відшкодування шкоди, завданої фізичним та юридичним особам внаслідок війни", в межах якої було піднято низку правових питань, що присвячені захисту прав осіб, які постраждали внаслідок війни, а також зроблено висновки щодо існуючої судової практики у відповідних категоріях справи.

       Детальніше з інформацією, підготовленою Верховним Судом, можна ознайомитися за посиланнямВідшкодування шкоди, завданої внаслідок війни