flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам’ятка для учасників цивільних справ щодо виклику в судові засідання, з урахуванням змін до Кодексу від 03.10.2017 року

26 грудня 2017, 17:15

  З підстав набрання чинності 15.12.2017 року Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» змінено, зокрема вимоги щодо порядку  виклику і повідомлення учасників справ за Цивільним процесуальним кодексом України.

  З урахуванням чого, пропонуємо до уваги учасників справ пам’ятку за Цивільним процесуальним кодексом України щодо виклику/повідомлення про судові засідання або такого виклику для вчинення процесуальних дій.

 

Пам’ятка

щодо порядку виклику/повідомлення учасників справ про судові засідання або їх участь у вчиненні процесуальних дій за Цивільним процесуальним кодексом України від 03.10.2017 року

 

  Учасники справи за статтею 43 Цивільним процесуальним кодексом України повинні з’являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов’язковою.

 

  Здійснення судового виклику і повідомлення покладається на секретаря судового засідання за  вимогами пункту 1 частини 1 статті 67 Цивільного процесуального кодексу України.

 

  Порядок такого виклику  регулюється Главою 7 Цивільного процесуального кодексу України.

 

  1. Судові повістки (за приписами статті 128 Цивільного процесуального кодексу України)

 

  Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов’язковою шляхом направлення повісток-повідомлень.

  Суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов’язковою, такі виклики здійснюються судовими повістками про виклик;

 

  Судова повістка про виклик вручається не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно.

 

  У разі наявності в учасника справи офіційної електронної адреси (на виконання вимог пункту 7 статті 14 Цивільного процесуального кодексу України) судова повістка, у випадках встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи.

  В разі відсутності офіційної електронної  адреси судова повістка надсилається разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення, або через кур’єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи.

  У разі відсутності в учасника справи офіційної електронної адреси (на виконання вимог пункту  7 статті 14 Цивільного процесуального кодексу України) та наявністю поданої відповідної письмової заяви - повідомлення про призначення справи до розгляду та про дату, час і місце проведення судового засідання чи проведення відповідної процесуальної дії може здійснюватися судом з використанням засобів мобільного зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень із зазначенням веб-адреси відповідної ухвали в Єдиному державному реєстрі судових рішень, в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

  Судова повістка юридичній особі направляється за її місцезнаходженням або за місцезнаходженням її представництва, філії, якщо позов виник у зв’язку з їхньою діяльністю.

  За згодою сторони по справі чи її представника судові повістки видаються наручно для вручення відповідним учасникам судового процесу.

  У випадках термінової необхідності учасники справи викликаються або повідомляються телефонограмою, телеграмою, засобами факсимільного зв’язку, електронною поштою або повідомленням через інші засоби зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

  Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи  дата, час і місце наступного засідання повідомляється стороні по справі під розписку.

  За відсутності інформації щодо адреси учасника справи судова повістка підлягає направлення:

  • юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
  • фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

  Виклик до суду відповідача, третьої особи та свідка, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме здійснюється через оголошення на офіційному веб-поталі судової влади України (через веб-сайт відповідного суду). Таке оголошення розміщується на сайті суду не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання.

  ! Відповідач вважається належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи з опублікуванням оголошення про виклик на офіційному веб-поталі судової влади України (через веб-сайт відповідного суду).

  *порядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади України (через веб-сайт відповідного суду) визначається Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

  Свідок, експерт та спеціаліст викликається або повідомляється судом телефонограмою, телеграмою, засобами факсимільного зв’язку, електронною поштою або повідомленням через інші засоби зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

  Днем вручення судової повістки вважається:

  • день вручення судової повістки під розписку;
  • день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки на офіційну електронну адресу особи;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси;
  • якщо повістку надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, повістка вважається врученою у робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про її доставлення.

 

    2. Зміст судової повістки і оголошення про виклик до суду (за приписами статті 129 Цивільного процесуального кодексу України)

  Судова повістка про виклик містить:

  • ім’я фізичної особи чи найменування юридичної особи, якій адресується повістка;
  • найменування та адресу суду;
  • зазначення місця, дня і часу явки за викликом;
  • назву справи, за якою робиться виклик;
  • зазначення, як хто викликається особа (як позивач, відповідач, третя особа, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач);
  • зазначення, чи викликається особа в судове засідання чи у підготовче судове засідання, а у разі повторного виклику сторони у зв’язку з необхідністю надати особисті пояснення - про потребу надати особисті пояснення;
  • у разі необхідності - пропозицію учаснику справи подати всі раніше неподані докази;
  • зазначення обов’язку особи, яка одержала судову повістку в зв’язку з відсутністю адресата, за першої можливості вручити її адресату;
  • роз’яснення про наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається (накладення штрафу, примусовий привід, розгляд справи за відсутності, залишення заяви без розгляду), і про обов’язок повідомити суд про причини неявки;
  • назву документів і про право особи, яка повідомляється, подати заперечення та відповідні докази на їх підтвердження (при надісланні судової повістки разом з копіями відповідних документів).

  Судова повістка-повідомлення містить:

  • найменування та адресу суду;
  • назву справи;
  • зазначення процесуального статусу особи, яка повідомляється;
  • вказівку про те, яку дію буде вчинено;
  • місце, дату і час її вчинення;
  • обов’язковість/не обов’язковість явки особи яка повідомляється;
  • назву документів і про право особи, яка повідомляється, подати заперечення та відповідні докази на їх підтвердження (при надісланні судової повістки разом з копіями відповідних документів).

  Оголошення про виклик (підлягає оприлюдненню на веб-сайті відповідного суду) містить:

  • ім’я фізичної особи чи найменування юридичної особи, якій адресується повістка;
  • найменування та адресу суду;
  • зазначення місця, дня і часу явки за викликом;
  • назву справи, за якою робиться виклик;
  • зазначення, як хто викликається особа (як позивач, відповідач, третя особа, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач);
  • зазначення, чи викликається особа в судове засідання чи у підготовче судове засідання, а у разі повторного виклику сторони у зв’язку з необхідністю надати особисті пояснення - про потребу надати особисті пояснення;
  • у разі необхідності - пропозицію учаснику справи подати всі раніше неподані докази;
  • роз’яснення про наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається (накладення штрафу, примусовий привід, розгляд справи за відсутності, залишення заяви без розгляду), і про обов’язок повідомити суд про причини неявки.

 

   3. Порядок вручення судових повісток (за приписами статті 130 Цивільного процесуального кодексу України)

  • у випадку відсутності в адресата офіційної електронної адреси судові повістки, адресовані фізичним особам, вручаються їм під розписку, а юридичним особам - відповідній службовій особі, яка розписується про одержання повістки;

  * така розписка разом з поміткою про дату вручення адресату підлягає поверненню до суду особами які її вручали

  • якщо особу, якій адресовано судову повістку, не виявлено в місці проживання, повістку під розписку вручають будь-кому з повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з нею;

  * за вказаних обставин особа, якій адресовано повістку, вважається належним чином повідомленою про час, дату і місце судового засідання, вчинення іншої процесуальної дії

  • у разі відсутності адресата (будь-кого з повнолітніх членів його сім’ї) особа, яка доставляє судову повістку, негайно повертає її до суду з поміткою про причини невручення;
  • вручення судової повістки представникові учасника справи вважається врученням повістки і цій особі;
  • судова повістка надсилається за місцем роботи особи в разі не проживання особи за адресою повідомленою суду;
  • повістки та інші судові документи вручаються адміністрацією місця утримання учасника справи під розписку в разі: перебування під вартою, відбування покарання у виді довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк;

  * адміністрацією місця утримання учасника справи негайно надсилає до суду розписку та письмові пояснення цього учасника

  - особам, які проживають за межами України, судові повістки вручаються в порядку, визначеному міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, в разі відсутності таких - у порядку встановленому статтею 502 Цивільного процесуального кодексу України.

  *Якщо місцеперебування відповідача невідоме, суд розглядає справу після надходження до суду відомостей щодо його виклику до суду в порядку, визначеному Цивільним процесуальним кодексом України..

  ! У разі відмови адресата одержати судову повістку особа, яка її доставляє, робить відповідну помітку на повістці і повертає її до суду. Особа, яка відмовилася одержати судову повістку, вважається повідомленою.

 

    4. Обов’язок учасників судового процесу повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) та про причини неявки в судове засідання (за приписами статті 131 Цивільного процесуального кодексу України)

  ! Учасники судового процесу зобов’язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи шляхом подачі відповідної заяви.

  • У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси (на виконання вимог пункту 7 статті 14 Цивільного процесуального кодексу України) та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому суду адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

  ! Учасники судового процесу повинні інформувати суд про зміну номерів телефонів, факсів, адреси електронної пошти, іншої аналогічної інформації про таку зміну під час розгляду справи шляхом подачі відповідної заяви.

  ! Учасники судового процесу зобов’язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з’явилися в судове засідання без поважних причин.

 

    5. Розшук відповідача (за приписами статті 132 Цивільного процесуального кодексу України)

Розшук до відповідачів місце перебування яких невідоме застосовується  судом у справах:

  • про стягнення аліментів;
  • відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи.

* Оголошення відповідача у розшук відбувається шляхом постановлення відповідної ухвали судом.

* Розшук проводиться органами Національної поліції України.

 *Витрати на проведення розшуку стягуються з відповідача в дохід держави за рішенням суду.