flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам’ятка щодо порядку повідомлення та виклику учасників кримінального провадження за Кримінальним процесуальним кодексом України

29 грудня 2017, 11:09

Пам’ятка щодо порядку повідомлення та виклику учасників кримінального провадження за Кримінальним процесуальним кодексом України

  Учасники кримінального провадження зобов’язані прибувати за викликом слідчого судді, суду, в разі неможливості прибуття у призначений строк необхідно заздалегідь повідомляти про це з посиланням на причини.

  Здійснення судових викликів та повідомлень покладено на секретаря судових засідань.

  Повідомлення застосовується у випадку не обов’язкової участі учасника кримінального провадження у вчинені процесуальної дії (за приписами статей 111, 112 Кримінального процесуального кодексу України).

  Судовий виклик (повістка про виклик) здійснюється судом в разі обов’язкової явки учасника кримінального провадження до слідчого судді, суду (за приписами статей 131-143 Кримінального процесуального кодексу України).

  Особа отримує повістку про виклик або повідомлення не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення строків, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, здійснення процесуальних дій, особа отримує повістку про виклик або повідомляється  якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом.

  Учасники кримінального провадження підлягають обов’язковому виклику в підготовче судове засідання (за приписами статті 314 Кримінального процесуального кодексу України).

  Судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов’язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України. У судове засідання викликаються потерпілий та інші учасники кримінального провадження (за приписами статті 318 Кримінального процесуального кодексу України).

  У спрощеному провадженні учасники кримінального провадження підлягають виклику до суду за необхідністю (за приписами частини 3 статті 382 Кримінального процесуального кодексу України).

  Повідомлення - інформування учасників кримінального провадження про дату, час та місце проведення відповідної процесуальної дії або про прийняте процесуальне рішення чи здійснену процесуальну дію.

  У повідомленні зазначається :

  • прізвище слідчого судді, найменування суду, який здійснює повідомлення;
  • адреса установи, яка здійснює повідомлення, номер телефону чи інших засобів зв’язку;
  • ім’я (найменування) особи, яка повідомляється, та її адреса;
  • найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється повідомлення;
  • процесуальний статус, в якому перебуває особа, що повідомляється;
  • дата, час та місце проведення процесуальної дії, про яку повідомляється особа;
  • інформація про процесуальну дію (дії), яка буде проведена, або про здійснену процесуальну дію чи прийняте процесуальне рішення, про які повідомляється особа;
  • вказівка щодо необов’язковості участі в процесуальній дії та її проведення без участі особи, яка повідомляється, в разі її неприбуття;
  • підпис слідчого судді, судді, який здійснив виклик.

  Вручення судового виклику (повістки про виклик) відбувається шляхом надіслання поштою, електронною поштою, факсимільним зв'язком, по телефону, телеграмою чи врученням в суді під розписку.

  Підозрюваний, обвинувачений, що перебуває під вартою, викликається через адміністрацію місця ув’язнення.

  Повістка про виклик неповнолітньої особи, як правило, вручається її батьку, матері, усиновлювачу або законному представнику. Інший порядок вручення повістки допускається лише у випадку, якщо це обумовлюється обставинами кримінального провадження.

  * У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

  Повістка про виклик обмежено дієздатної особи вручається її піклувальнику.

  У судовому виклику (повістці про виклик) зазначається:

  • прізвище слідчого судді, судді, який здійснює виклик;
  • найменування та адреса суду, до якого здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;
  • ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;
  • найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;
  • процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;
  • час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;
  • процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;
  • наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону;
  • поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;
  • підпис слідчого судді, судді, який здійснив виклик.

  Підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

  При надісланні повістка про виклик електронною поштою, така повістка вважається отриманою у випадку підтвердження її отримання особою відповідним листом електронної пошти.

  ! В разі не явки учасника кримінального провадження на виклик до суду до нього може бути застосовано примусовий привід або накладено грошове стягнення.

  ! В разі ухиляння від явки підозрюваного, обвинуваченого, останній підлягає оголошенню у міждержавний та/або міжнародний розшук.

  При здійсненні спеціального досудового розслідування повістки про виклик підозрюваному надсилаються за останнім відомим місцем його проживання чи перебування та підлягають публікуються в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційних веб-сайтах органів, що здійснюють досудове розслідування. З моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження підозрюваний вважається належним чином ознайомленим з її змістом (за приписами статті 297-5 Кримінального процесуального кодексу України).